Chaplinin poika

Tampere Chamber

Kapellimestari Kimmo Tullila

  • Ma 2.3. klo 19 Iso sali

Mykkäelokuva Chaplinin poika on jo viides Tampere-talon ja Tampereen elokuvajuhlien Chaplin-teemalla toteutettava yhteistuotanto. Chaplinin poika avaa samalla 45-vuotisjuhliaan viettävien elokuvajuhlien festivaaliviikon. 

Chaplinin poika - The Kid on elokuva, joka jokaisen täytyy nähdä kerran elämässään. Charles Chaplin sävelsi elokuvansa musiikin vuonna 1971. Se on hänen viimeinen elokuvasävellyksensä. Tampere-talossa elokuvan herättää henkiin ja musiikista vastaa Tampere Chamber kapellimestarinaan Kimmo Tullila.

Kyseessä on Charles Chaplinin (1889-1977) ensimmäinen pitkä elokuva. Suurmenestys Chaplinin poika on merkkipaalu sekä elokuvan että komedian historiassa. Siinä on omaelämäkerrallista latausta, muistumia Chaplinin omasta lapsuudesta. Tähän elokuvaan pätevät Chaplinin legendaariset sanat: ”Elämä on kaukokuvassa komediaa, lähikuvassa tragediaa.” Chaplin menetti esikoisensa kolmen päivän ikäisenä heinäkuussa 1919. Hän aloitti Chaplinin pojan kuvaukset saman vuoden syksyllä. Hän näki neljävuotiaan Jackie Cooganin (1914-1984) esiintyvän vaudeville-teatterissa isänsä kanssa ja valitsi hänet oitis pikkuvintiön rooliin.

Chaplinin pojan kuvaukset kestivät vajaan vuoden ja päättyivät kesällä 1920, jolloin Jackie oli vajaa kuusivuotias. Jackie on ehkäpä elokuvahistorian luontevin lapsinäyttelijä. Chaplinin poika on mietiskelevä katse lapsuuteen, siinä on farssia, sosiaalista paatosta, tilannekomiikkaa sekä unohtumattomia jaksoja. Se on myös tunteisiin vetoava rakkauselokuvaa, jossa on tilaa toivolle. Chaplin totesi valmiista elokuvastaan: ”Tarina viekoittelee katsojan nauramaan, mutta pakottaa kenties esiin kyyneleenkin.” Kulkuri lasimestarin elämän korkeakoulun ohje kodittomalle pikkupojalle: ”Muistatko millä kadulla työskentelemme tänään?” Chaplinin pojan ensi-ilta oli 6.2.1921 New Yorkissa.

Ohjaus: Charles Chaplin
Käsikirjoitus: Charles Chaplin
Kuvaus: Roland Totheroh, Jack Wilson
Leikkaus: Charles Chaplin
Lavastus: Charles D. Hall
Musiikki: Charles Chaplin
Näyttelijät: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Tom Wilson,
Carl Miller, Charles Riesner, Henry Bergman, Granville Redmond, May White,
Raymond Lee, Lillita McMurray, Edith Wilson, Nellie Bly Baker, Albert Austin,
Jack Coogan, Baby Hathaway, Baby Wilson
Tuotanto: Charles Chaplin – First National

Tuotanto Tampere-talo ja Tampereen elokuvajuhlat

Lipunmyynti

Osta lippu Tampere-talon lipunmyynti
puh. 0600 94500 (1,98 €/min+pvm)

Tilaa tarjoilu

Tilaa tarjoilu Vältä jonottaminen tilaamalla
väliaikatarjoilut etukäteen.

Liput

alk. 30 €, opisk./eläkel./tyött./varusm./lapset 25 €

Esityksen kesto 60 minuuttia. 

Kuvat: The Kid © Roy Export S.A.S

Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 23.02.2015