Verdin Kohtalon voima Tampereen Oopperassa 2016, päärooleissa häikäisevät Johanna Rusanen-Kartano ja Mika Pohjonen

Tiedote
Embargo to 12.2.2015 klo 00:01

Tampere-talossa kuullaan ensi keväänä Giuseppe Verdin vaikuttavimpia musiikkiosuuksia ja vahvaa näyttämökerrontaa sisältävä teos. Ohjaaja Kari Heiskanen ja kapellimestari Santtu-Matias Rouvali työskentelevät Tampereen Oopperassa ensimmäistä kertaa. Kohtalon voiman ensi-ilta on 13.2.2016.

Ohjaaja Kari Heiskasen tulkinta Verdin Kohtalon voimasta pureutuu traagiseen tarinaan vihasta ja rakkaudesta sekä kohtaloon alistumisesta.

‒ Kun puhutaan kohtalosta, on puhuttava myös olosuhteista, perinteistä, kulttuurista ja ennen kaikkea siitä, mikä pakottaa, uhkaa ja rajaa ihmisen vapautta toteutua omana itsenään. Kohtalo antaa syyn, perusteen ja viimein myös merkityksen kärsimykselle. Kohtaloon tyytyminen liittää samankaltaiset yhteen ja suo yhteisön hyväksynnän, voiman ja identiteetin. Näiden teemojen esiintuomisessa Tampereen Oopperan kuoron suuri tehtävä korostuu.

Heiskanen katsoo, että Kohtalon voiman kerronnassa merkittävää on Leonoran isän valta päättää tyttärensä elämästä ja sopivasta puolisosta. Tämä synnyttää ulkoisen pakon, Leonoran tahdon täysin sivuuttavan tekijän, joka onnettoman sattuman kautta saa aikaan lopulta sarjan veritekoja. Yhtä merkittävää on Leonoran veljen päätös ottaa oikeus omiin käsiinsä, yhteisön käsitys koston oikeutuksesta ja naisen kunnian varjelemisesta.

‒ Jos kutsumme ihmisten toimintaan vaikuttavia välttämättömyyksiä kohtaloksi, suljemme korvamme siltä, että kaiken aikaa tapahtumien taustalla kaikuu vapauden huuto, joka uhmaa kohtaloa, kyseenalaistaa ja viimein murtaa sen, Heiskanen sanoo.

Solisteina kotimaisia ja kansainvälisiä tähtiä

Don Alvaron tulkitseva tenori Mika Pohjonen nähdään ensimmäistä kertaa Tampereen Oopperan solistina. Sopraano Johanna Rusanen-Kartano laulaa Donna Leonoran roolin. Tampereella hän ihastutti edellisen kerran vuonna 2012 Tannhäuserin Venuksena. Traagisen rakkaustarinan tulkitseva tähtipari muistetaan mm. Kansallisoopperan upeasta Turandot’sta vuonna 2013.

Padre Guardianona esiintyy bulgarialaissyntyinen basso Georg Kirof, joka lukeutuu maansa eturivin laulajiin ja kuuluu Sofian Kansallisoopperan vakituisiin vierailijoihin. Häntä kuullaan ensi kesänä Savonlinnan Oopperajuhlien Boris Godunovissa. Don Carlo di Vargasin roolin tulkitsee kokenut italialaisbaritoni Luca Grassi. Hänen vuoden 2015 kiinnityksiinsä kuuluvat vierailut mm. Bilbaossa, Milanossa ja Venetsiassa. Preziosillana kuullaan Ahvenanmaalla syntynyttä mezzosopraano Jenny Carlstedtia, joka on luonut uraa Saksassa Frankfurtin oopperassa ja häikäissyt niin konserttien solistina kuin viime kesänä Savonlinnan Oopperajuhlien Kullervossakin.

Tampere Filharmoniaa johtaa orkesterin nuori ja karismaattinen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali, joka on noussut yleisön suosikiksi. Teos tunnetaan mm. yhdestä rakastetuimmasta ooppera-alkusoitosta, niin sanotusta kohtaloteemasta. Oopperan kuuluisimpiin aarioihin kuuluu Leonoran Pace, pace mio Dio! Tampereen Oopperan kuoroa luotsaa suureen tehtävään kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Kohtalon voiman lavastaa kuvataiteilija ja ympäristötaiteen emeritusprofessori Markku Hakuri. Pukusuunnittelijana toimii teatteripukusuunnittelijoiden kärkeen kuuluva Riitta Anttonen-Palo, joka suunnitteli viime kesänä Savonlinnan Oopperajuhlien Kullervo-oopperan puvustuksen. Valosuunnittelusta vastaa Tampere-talon valosuunnittelija Olli Lehtinen.

Lisätietoja

Tampereen Oopperan tuottaja Suvi Leinonen, puh. 03 243 4216, suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Tiedottaja Anne Sivula, puh. 03 243 4250, anne.sivula@tampere-talo.fi

Pressikuvat

Giuseppe Verdi: Kohtalon voima
Tampereen Oopperan esitykset Tampere-talossa
La 13.2.2016 klo 15.00, ensi-ilta
Ke 17.2. klo 18.30
La 20.2. klo 15.00
Ke 24.2. klo 18.30
La 27.2. klo 15.00

Esityskieli italia, tekstitys suomeksi

Liput alk. 63/82/96 €, eläkeläiset 58/77/91 €
17.2. ja 24.2. näytöksissä kiintiö opiskelijahintaisia lippuja alk. 20 €
Ryhmät alk.15-35 hlöä 57/74/87 €, 36-80 hlöä 54/70/82 €, yli 80 hlöä 51/66/77 €

Lipunmyynti alkaa la 14.2.2015 Tampere-talon Lipputoimistossa, Aplodissa ja Lippupisteessä. Kanta-asiakkaiden ennakkomyynti to-pe 12.-13.2. Tampere-talon Lipputoimistossa.

 


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 12.02.2015