Suurooppera Veljeni vartija Tampere-talossa – lähes vuosikymmenen työ huipentuu kantaesityksessä helmikuussa 2018

Mediatiedote 2.5.2017
Julkaistavissa heti 

Tampereen Oopperan 70-vuotisen historian merkittävin tilausteos, Olli Kortekankaan säveltämä Veljeni vartija, kuvaa vuoden 1918 Suomea ja sisällissodan dramaattisia tapahtumia Tampereella. Teos kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen tarinan. Päätös oopperan tuottamisesta tehtiin jo vuonna 2009, kun Tampereen Ooppera tilasi sävellystyön Olli Kortekankaalta ja kiinnitti libretistiksi Tuomas Parkkisen. Parkkinen vastaa myös ohjauksesta. Päärooleissa laulavat sopraano Tuuli Takala ja baritoni Ville Rusanen. Tampere Filharmoniaa johtaa orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Teoksen ensi-ilta on Tampere-talossa 16.2.2018. Esityksiä on kaikkiaan kuusi. Tampereen Ooppera esitteli suurtuotantoaan tänään tiistaina 2.5. Tampereen Raatihuoneella järjestetyssä kulttuuritalojen yhteisessä mediatilaisuudessa.

Veljeni vartijan keskiössä on tamperelainen perheenisä Johannes Rossi (baritoni Juha Kotilainen). Hänellä on kaksi aikuista lasta Eemil (baritoni Ville Rusanen) ja Amanda (sopraano Tuuli Takala). Johannes itse on vakaumuksellinen pasifisti ja siirtänyt rauhanaatteen lapsilleenkin. Mutta kun sota syttyy, Johanneksen järkytykseksi hänen molemmat lapsensa liittyvät taisteluihin ja vielä eri puolille: Eemil valkoisiin ja Amanda punaisiin.

‒ Oopperan tematiikka on sodanvastainen, eikä se juurikaan sisällä aatteellista pohdintaa tai poliittisia puolustuspuheita. Nimi viittaa Raamattuun ja sisältää kysymyksen, jonka Kain esitti Jumalalle velisurman jälkeen: ”Olenko minä veljeni vartija?” Vastaus on kyllä. Meidän kaikkien täytyy pitää huolta toisistamme, sanoo libretisti ja ohjaaja Tuomas Parkkinen. Parkkinen lukeutuu maamme tämän hetken kysytyimpiin ohjaajiin ja näytelmäkirjailijoihin. Veljeni vartija on Parkkisen tähänastisen uran merkittävin teos sekä ensimmäinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta.

Oopperassa laulavat nimekkäimmät suomalaistähdet. Juha Kotilaisen, Ville Rusasen ja Tuuli Takalan lisäksi näyttämöllä nähdään tenori Tuomas Katajala, sopraano Päivi Nisula, mezzosopraano Erica Back, sopraano Suvi Väyrynen, mezzosopraano Virpi Räisänen ja bassobaritoni Tuomas Pursio.

‒ Teos ammentaa sekä oopperan rikkaasta historiasta että 1900-luvun alkupuolen musiikkityyleistä. Kuullaan cakewalkia ja torvisoittoa. Ja tietysti laulua: melodiset aariat, värikkäät ensemblet ja dramaattiset kuorokohtaukset rytmittävät kokonaisuutta, jonka orkesterin energia pitää liikkeessä, kertoo säveltäjä Olli Kortekangas. Laajan tuotannon omaava Kortekangas on yksi merkittävimmistä nykysäveltäjistämme. Hän on uransa aikana säveltänyt pitkälti toistasataa teosta, joihin kuuluu muun muassa orkesterimusiikkia, kuoro- ja kamarimusiikkia sekä kahdeksan oopperaa.

Veljeni vartijassa nähdään odotetusti myös Tampereen Oopperan 60-henkinen kuoro sekä 30-henkinen lapsikuoro. Ooppera tekstitetään suomeksi ja englanniksi.
Oopperan lipunmyynti alkoi tämän vuoden helmikuussa.

Lisätietoja

Tuotanto: vastaava tuottaja Suvi Leinonen, p. 03 243 4031, suvi.leinonen@tampere-talo.fi
Media: viestintäpäällikkö Anne Sivula, p. 03 243 4250, anne.sivula@tampere-talo.fi

Olli Kortekangas: Veljeni vartija
Pe 16.2.2018 klo 18.30, Tampereen Oopperan kantaesitys Tampere-talossa
www.tampere-talo.fi/veljenivartija
Muut esitykset su 18.2., ke 21.2., la 24.2., to 1.3., la 3.3.
Pressikuvat www.tampere-talo.fi/gallery/press/veljenivartija/104
Video https://youtu.be/YhAuomqwSVE
Musiikinjohto Santtu-Matias Rouvali
Libretto ja ohjaus Tuomas Parkkinen
Puvut Tarja Simone
Lavastus Kati Lukka
Valosuunnittelu Ville Syrjä

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro
Kuorokapellimestari Heikki Liimola

Rooleissa
Tuuli Takala (Amanda Rossi)
Ville Rusanen (Eemil Rossi)
Tuomas Katajala (Iisakki Friman)
Juha Kotilainen (Johannes Rossi)
Päivi Nisula (Rauha Valkonen)
Erica Back (Serafina Suomi)
Virpi Räisänen (Hanna Waltz)
Suvi Väyrynen (Onni Kontio)
Tuomas Pursio (Tuntematon sotilas)

Liput 66/86/98 €, eläkel. 60/80/93 €, Tampere-talon lipunmyynti, Lippu.fi, Aplodi-myymälä.

Taustaa: Tampereella on tehty oopperaa jo 70 vuotta

Tampereen Ooppera juhlii 70-vuotista taivaltaan tänä vuonna. Ensimmäisen ensi-illan teos vuonna 1947 oli Madetojan Pohjalaisia, joka nähtiin myös juhlavuoden teoksena helmikuussa Tampere-talossa.

Tampereen Ooppera on koko historiansa aikana ollut yksi tärkeimmistä toimijoista suomalaisen oopperataiteen kehittäjänä. Suomen Kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien ohella Tampereen Ooppera on suurimpana alueoopperana ylläpitänyt korkeatasoista taiteellista tuotantoa ja oopperataiteen harrastusta. Vaikka taloudelliset vaatimukset oopperataiteen tuottamiseen ovat korkeat, on Tampereen Ooppera onnistunut tuottamaan oopperaesityksiä joka vuosi koko 70-vuotisen historiansa ajan.

Tampereen Oopperan tuotannot on esitetty Tampere-talossa talon perustamisvuodesta 1990. Talo vastaa oopperan tuottamisesta. Esitykset keräävät akustiikastaan kiitettyyn ja oopperanäyttämöksi erinomaisesti soveltuvaan Isoon saliin vuosittain noin 10 000 katsojaa. Oopperan solistit ja kapellimestari kiinnitetään produktiokohtaisesti. Orkesterina on Tampere Filharmonia. Tuotannoissa on mukana noin satahenkinen Tampereen Oopperan kuoro, joka on toiminut nykyisessä muodossaan Heikki Liimolan johtamana vuodesta 1990 lähtien.


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 23.05.2017