Verdin Kohtalon voiman Donna Leonora on Johanna Rusaselle unelmien täyttymys

Mediatiedote 20.10. klo 10

Tampere-talossa saa 13. helmikuuta 2016 ensi-iltansa Giuseppe Verdin rakastettua musiikkia ja vahvaa näyttämökerrontaa sisältävä teos. Sopraano Johanna Rusanen tekee odotetun paluun Tampereen Oopperaan Donna Leonoran roolissa. Ohjaaja Kari Heiskanen vie teoksen tapahtumat 1940-luvun Italiaan.

Johanna Rusanen pääsee Tampereen Oopperassa tulkitsemaan pitkään haaveilemansa Donna Lenonoran roolin. Kohtalon voiman kuuluisimpia aarioita on Pace, pace mio Dio!, jolla on Rusaselle erityinen merkitys.

‒ Esitin aarian vuonna 1996, kun voitin Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun. Nyt pääsen viimein laulamaan roolin kokonaisuudessaan. Se on ihanan haastava sekä musiikillisesti että roolityönä, täynnä korvaa hiveleviä melodiankaaria, suuria tunteita, herkkyyttä ja dramatiikkaa.

Edellisen kerran Rusanen häikäisi Tampereella vuonna 2012 Tannhäuserin Venuksena. Hän palaa mielellään Tampereen Oopperaan.

‒ Odotan erityisesti ohjaaja Kari Heiskasen ja maestro Santtu-Matias Rouvalin yhteistyötä. Siinä yhdistyvät kokemus ja nuoruus. Tampereella on musiikin mukana elävä asiantunteva ja innokas yleisö. Ensi kevät Tampereella tulee olemaan minulle unohtumaton elämys.

Rooleissa Tampereen Oopperassa harvoin kuultavia vieraita

Toisena pääsolistina kuultava tenori Mika Pohjonen esiintyy ensimmäisen kerran Tampereen Oopperassa. Rusanen ja Pohjonen muistetaan traagisen rakkaustarinan tulkitsevana tähtiparina mm. Kansallisoopperan upeasta Turandot’sta vuodelta 2013. Padre Guardianona esiintyy bulgarialaissyntyinen basso Georg Kirof.

Kohtalon voiman miehityksessä on tapahtunut kaksi muutosta. Aiemmasta tiedosta poiketen Don Carlo di Vargasin roolin laulaa kokenut sveitsiläissyntyinen baritoni Alejandro Marco-Buhrmester. Häntä voi kuulla Keski-Euroopan merkittävissä oopperataloissa, kuten kesällä Bayreuthin musiikkijuhlilla ja loppuvuodesta Frankfurtin oopperassa. Preziosillana ihastuttaa monista rooleistaan Kansallisoopperassa tunnettu mezzosopraano Niina Keitel.

Fra Melitonen roolissa vuorottelevat Heikki Kilpeläinen (13.2., 20.2. ja 27.2.) ja Juha Uusitalo (17.2. ja 24.2.). Muissa rooleissa nähdään Peter Achrén Calatravan markiisina, Niklas Spångberg Alcadena, Juha Pikkarainen Chirurgona sekä Jere Martikainen Mastro Trabucona. Oopperan kolmannessa naistehtävässä, Leonoran kamaripalvelija Curran roolissa, vierailee Suvi Väyrynen.

Ohjaaja Kari Heiskanen vie Kohtalon voiman 1940-luvun Italiaan

Kohtalon voiman ohjaaja Kari Heiskanen työskentelee Tampereen Oopperassa nyt ensimmäistä kertaa. Verdin teos kertoo traagisen tarinan vihasta ja rakkaudesta sekä kohtaloon alistumisesta. Heiskasen mielestä alkuperäisteoksen viitekehyksenä oleva anonyymi sota ei puhuttele katsojaa. Siksi hän aikoo ohjauksessaan sijoittaa tapahtumat 1940-luvun Italiaan, missä vastarintaliike kokoaa voimiansa miehittäjää vastaan. Ohjaaja aikoo tuoda teokseen myös historiallista tunnistettavuutta ja dramaattisia kuvia ajanjaksosta.

‒ Leonoran ja Don Alvaron tarina alkaa sattumasta, joka on vailla mieltä ja tarkoitusta. Se muuttuu vääjäämättömäksi tavalla, joka houkuttaa puhumaan kohtalosta. Yksilötarinan taustalla nähdään, kuinka kokonaiset kansakunnat ajautuvat järjettömään, veriseen syöveriin. Tapahtuman aiheuttaja, natsi-Saksa, puolustaa toimiaan kohtalolla, Heiskanen kertoo.

Verdi sävelsi Preziosillan laulettavaksi sodan autuutta ylistävää musiikkia, mikä voi Heiskasen mielestä herättää nykykatsojassa ristiriitaisia tunteita siitä huolimatta, että näemme joka päivä vastaavaa sodanlietsontaa Euroopassa ja sen rajoilla.

Tampere Filharmoniaa johtaa orkesterin suosittu ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Tampereen Oopperan kuoroa luotsaa suureen tehtävään kuorokapellimestari Heikki Liimola. Oopperan lavastaa kuvataiteilija ja ympäristötaiteen emeritusprofessori Markku Hakuri. Pukusuunnittelijana toimii teatteripukusuunnittelijoiden kärkikaartiin lukeutuva Riitta Anttonen-Palo, joka vastasi mm. Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden 2013 Kullervo-oopperan puvustuksesta. Valosuunnittelusta vastaa Tampere-talon valosuunnittelija Olli Lehtinen.

Lisätietoja

Tampereen Oopperan tuottaja Suvi Leinonen, puh. 03 243 4216, suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Arvostelijaliput ja haastattelupyynnöt

Tiedottaja Anne Sivula, puh. 03 243 4250, anne.sivula@tampere-talo.fi

Videot

Johanna Rusanen kertoo, miksi Donna Leonoran rooli on hänelle niin tärkeä

Johanna Rusanen kertoo, miksi hän palaa mielellään Tampereen Oopperaan

Pressikuvat

Giuseppe Verdi: Kohtalon voima

Tampereen Oopperan esitykset Tampere-talossa
La 13.2.2016 klo 15.00, ensi-ilta
Ke 17.2. klo 18.30
La 20.2. klo 15.00
Ke 24.2. klo 18.30
La 27.2. klo 15.00
Esityskieli italia, tekstitys suomeksi
Liput alk. 63/82/96 €, eläkeläiset 58/77/91 €
17.2. ja 24.2. näytöksissä kiintiö opiskelijalippuja alk. 20 €
Ryhmät alk.15-35 hlöä 57/74/87 €, 36-80 hlöä 54/70/82 €, yli 80 hlöä 51/66/77 €

Liput myynnissä Tampere-talon Lipputoimistossa, Kulttuurimyymälä Aplodissa ja Lippupisteessä.


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 20.10.2015