Muumilaakso muuttaa Tampere-taloon

Tiedote 23.4.2014
Julkaistavissa heti 

Tampereen kaupunki
Tampere-talo

Tampereen taidemuseon pohjakerroksessa ja aikaisemmin pääkirjasto Metson tiloissa toiminut Muumilaakso muuttaa Tampere-taloon. Tampere-talon remontti- ja laajennushanke aloitetaan vuonna 2015. Uusi Muumilaakso avataan vuoden 2016 aikana. Ajatus Tampere-talosta muumien sijaintipaikkana syntyi pormestarin nimeämässä Tove 100 ja Muumit -työryhmässä.

Kokoelmaan kuuluu noin 2000 Tove Janssonin Tampereen kaupungille vuonna 1986 lahjoittamaa alkuperäiskuvitusta ja kolmiulotteista kuvaelmaa. Osa teoksista muodostaa keskeisen rungon Ateneumin Tove Jansson 100 vuotta -näyttelystä. Näyttely lähtee syksyllä kiertueelle maailmalle, muun muassa Japaniin. Tampereen taidemuseon Muumilaakso on yksi Suomen kansainvälisesti kiinnostavimmista turistikohteista.

- Muumilaakson ideaa päästään laajentamaan moninkertaisesti. Kokoelmaa saadaan laajemmin näytteille, kirjallisuus ja muumien kansainvälisyys pääsevät monipuolisesti ja nykyaikaisesti esille, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

- Tampere on vahva kulttuurikaupunki ja kulttuurilla on merkittävä rooli myös kaupungin vetovoimassa ja matkailukohteena. Kulttuuri liittää sukupolvia toisiinsa, tuottaa mielihyvää ja tukee aluetaloutta.

Sijainti, asiakasvirrat ja Tampere-talon kehittäminen ratkaisivat

Työryhmä tutki kaupunkialueen mahdolliset tilat, vaihtoehtoja oli toistakymmentä. Kaupungin organisaatiossa oltiin yksimielisiä Muumilaakson tilojen kehittämisestä ja yleensä muumien korostamisesta kaupungin kulttuuritarjonnassa ja kaupunkimarkkinoinnissa.

- Painotimme sijaintia, tilojen uudistamistarpeita, soveltumista muumien filosofiaan ja alueen asiakasvirtoja. Kaupungin taloustilannetta ajatellen pidimme tärkeänä sijoittumista kaupunkikonsernin omiin tiloihin. Tampere-talolla oli myös omaa kiinnostusta kulttuuri- ja kongressikeskuksen kehittämisessä, sanoo apulaispormestari, työryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen.

Yli tuhat muumineliötä Tampere-talossa vuonna 2016

Muumilaakson käyttöön tulee hieman yli tuhat neliötä, mikä on noin kolminkertainen tila museon nykyisiin väliaikaisiin tiloihin verrattuna. Remontin yhteydessä myös Tampere-talon aulatiloja uudistetaan ja näyttelytilojen käyttöön tuleville tiloille rakennetaan korvaavat tilat. Muumilaakso sijoittuu pääasiassa nykyisin Rondo-salina ja Studiona tunnettuihin tiloihin, jonka yhteyteen rakennetaan uusi sisäänkäynti. Tiloissa on myös tulevaisuudelle laajentamisvaraa. Muumimyymälä saa laajat erilliset tilat Tampere-talon pääsisäänkäynnin uudistettavasta aulasta.

Remontti Tampere-talossa on tarkoitus käynnistää vuoden 2015 aikana, muumit muuttavat uuteen Muumilaaksoon vuoden 2016 aikana. Tampere-talon uudistushankkeen kustannusarvio on noin 12 miljoonaa euroa, josta Muumilaakson osuus on noin 3 miljoonaa euroa.

Tampere-talossa vierailee vuosittain keskimäärin 280 000 kävijää. Remontin kanssa samanaikaisesti rakenteilla on konsertti- ja kongressikeskusta palveleva yksityinen hotellihanke.

- Olemme valmistelleet Tampere-talon kiinteistön toiminnallista uudistushanketta palveluittemme kotimaisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseksi omistajan eli kaupungin kanssa. Tampere-talon kokous- ja näyttelytilojen kapasiteetti ei vähene museon rakentamisen takia; muumien muutto ja uudistukset lisäävät Tampere-talon kilpailukykyä, tehostavat kiinteistön käyttöä sekä kustannustehokkuutta entisestään ja kasvattavat asiakasvirtoja, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

- Meillä on valmiina erinomaiset palvelut aulapalveluista, kahvila- ja ravintolapalveluihin sekä lipunmyyntiin. Talon yhteyteen suunniteltu kansainvälisesti tunnettu Marriott-hotelli tukee myös erinomaisesti Muumilaaksossa käyviä turisteja. Uusien tilojen myötä Muumilaakson kävijämäärä halutaan nostaa jopa 100 000 vuosittaiseen kävijään.

Lisätietoja

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen p. 03 5656 6217
Apulaispormestari Olli-Poika Parviainen p. 040 8062 576
Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas p. 040 5511 551

Havainnekuvia Tampere-talon tiloista ja museon sijainnista sekä Tampere-talon tilakartta:  

Rondo

Studio

Tampere-talon tilakartta 


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 23.04.2014