Tasa-arvokeskustelu tulee ensi vuonna kaikkien huulille

Itsenäisyyden juhlavuoden vaikuttavimman tasa-arvotyön tekevät WOW Finland -festivaali ja ISOT-hanke

Mediatiedote 8.12.2016

Tampere-talossa 11.–12.3.2017 järjestettävä WOW – Women of the World Finland -festivaali, 8.3. järjestettävä Suuri tasa-arvon juhla sekä peruskouluissa toteutettava ISOT-hanke nostavat tasa-arvokeskustelun kaikkien huulille. Nämä tahot tuovat Suomeen kansainvälisiä vaikuttajia ja kampanjoijia, keräävät ihmisiä koko Suomesta tematiikan äärelle ja tekevät tasa-arvokeskustelun tutuksi kaikille Suomen yhdeksäsluokkalaisille.

WOW Finland on Tampere-talossa 11.–12.3.2017 järjestettävä festivaali, joka juhlii tasa-arvoa ja tuo esiin naisten ja tyttöjen tekoja ja kokemuksia. Festivaalin keskeisin sanoma on vahvistaa ihmisten vapautta valita. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. 

‒ WOW Finlandissa yhdistyvät rohkea ja avoin keskustelu vakavista aiheista sekä positiivinen ratkaisujen ja mahdollisuuksien etsintä, monesti naurun ja riemun kautta. Samalla esiin nostetaan suomalaisen yhteiskunnan menestystarinaa, sukupuolista tasa-arvoa. Laaja ilmaisohjelma ja lapsille suunnattu ohjattu toiminta madaltaa osallistumiskynnystä ja tuo tapahtuman kaikkien saataville, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, yksi festivaalin johtajista.

WOW Finlandin ohjelmistossa korostuvat osallistavuus ja erilaisten ihmisten omat äänet

WOW Finlandin festivaaliohjelmisto sisältää monipuolista keskustelua, yhdessä tekemistä ja taide-esityksiä. Ohjelmasisällöt on suunniteltu ympäri maata järjestetyissä avoimissa Think In -tilaisuuksissa, joihin on osallistunut n. 700 ihmistä. Varsinainen toteutus tehdään erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa – mm. Trendi-, Demi-lehdet ja Lily-verkkoyhteisö, Lunette, Tampereen ensi- ja turvakoti ry sekä Zonta International osallistuvat paneelien ja puheohjelman toteutukseen. Tampereen Elokuvajuhlien kautta festivaaleille saadaan kaksi mielenkiintoista lyhytelokuvakokonaisuutta.

Festivaalin vahvistuneita esiintyjiä ja puhujia ovat mm. Islannin entinen pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir ja hänen puolisonsa, näytelmäkirjailija Jónína Leósdóttir, Viron vuoden kansalainen 2015 Helen Sildna, some-aktivisti Fatima Anttonen, kirjailija Jenni Pääskysaari, päätoimittaja Maria Veitola, taiteilijat Maarit Hurmerinta, näyttelijä Seela Sella, balettitanssija sekä koreografi Minna Tervamäki, kirjailija Johanna Sinisalo, näyttelijä-kirjailija Sanna Stellan, professorit Kaija Holli ja Pirkko Moisala, toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, piispa Irja Askola ja monet muut. Tapahtumassa on runsaasti ilmaisohjelmaa, lapsille suunnattua ohjelmaa sekä osallistavaa toimintaa, mm. tanssi-, komiikka ja itsepuolustustyöpajoja. (Kts. WOW Finland -festivaalin ohjelmanostot)

WOW Finland on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja sen toteuttavat yhdessä Feministinen ajatushautomo Hattu, Tampere-talo Oy ja Suomen Lontoon Instituutti. Tapahtuma on osa kansainvälistä WOW-festivaalien verkostoa ja se järjestetään yhteistyössä Euroopan suurimman kulttuurikeskuksen, Lontoon Southbank Centren kanssa.

ISOT-hanke - ITSENÄ OLEMISEN TÄRKEYDESTÄ – tasa-arvotyö Suomen yläkoululaisten kanssa 2017

WOW Finlandin kanssa yhteistyössä toteutettava ISOT-hanke lahjoittaa ensi vuonna kaikille 9.-luokkalaisille palkitun nigerialaiskirjailijan Chimamanda Ngozi Adichien teoksen Meidän kaikkien tulisi olla feministejä. Kirja käsittelee sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä, opettaa empatiaa ja edistää kulttuurista moninaisuutta sekä nostaa esiin tärkeitä yhteiskunnallisia asioita eriarvoisuudesta.

Teksti avaa globaalin ja monikulttuurisen näkökulman tarkastella tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä tarjoaa välineitä pohtia ja edistää niitä. Kustannusosakeyhtiö Otavan ensi vuonna julkaiseman teoksen suomentaa Sari Karhulahti.

‒ Hankkeen tavoitteina on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta ja itsenä olemisen tärkeydestä, aktivoida nuoria käymään rakentavaa, tietoon ja faktoihin perustuvaa keskustelua, kuulla ja kerätä nuorten ajatuksia, tukea nuoria kasvamaan aktiivisiksi kansalaisiksi sekä lisätä opettajien valmiuksia koulussa käytävälle tasa-arvokeskustelulle, sanoo ISOT-hankkeen koordinaattori Janina Ahlfors.

Lisää näkökulmia keskusteluun tuovat kirjan käsittelyn ja keskustelun tueksi tuotettava sähköinen oppimateriaali, nuorten kirjoituksia tasa-arvosta keräävä ja julkaiseva, valtakunnallinen kirjoituskatselmus sekä WOW Finlandin Suuri tasa-arvon juhla -tilaisuudesta 8.3.2017 tuotettava suora, interaktiivinen lähetys, jota koulut voivat seurata ja kommentoida reaaliaikaisen chatin kautta.

WOW Finlandin lisäksi hankkeen rahoittajina ja yhteistyökumppaneina ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Otavan Kirjasäätiö ja Kustannusosakeyhtiö Otava, Jyväskylän yliopisto, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Suomen PEN sekä Kulttuurikeskus PiiPoo, joka koordinoi hanketta. Hanketta tukevat OAJ, Suomen rehtorit ry (SURE) ja Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat ry (OPSIA).

Suuri tasa-arvon juhla Tampere-talossa keskiviikkona 8.3.2017 järjestetään yhteistyössä Suomi 100 -pääsihteeristön ja Tampereen kaupungin kanssa. Yhteistyötä tehdään myös Naistenjärjestöjen keskusliiton kanssa.

Lisätietoja

www.wowfinland.fi

Lisätietoja WOW Finlandista

Projektipäällikkö Outi Sippo-Purma, WOW – Women of the World Finland -festivaali, p. 050 326 0930, outi.sippo-purma@tampere-talo.fi
Tampere-talo Oy toimitusjohtaja Paulina Ahokas, p. 040 5511 551, paulina.ahokas@tampere-talo.fi
Ajatushautomo Hattu johtaja Rosa Meriläinen, p. 050 432 6679 rosa.merilainen@kolumbus.fi
Suomen Lontoon Instituutti johtaja Pauliina Ståhlberg, puh. + 44 7711008792, pauliina.stahlberg@finnish-institute.org.uk

Lisätietoja ISOT-hankkeesta

ISOT-hankekoordinaattorit Janina Ahlfors ja Kirsi Karvonen, p. 040-7726730, isot@kulttuuripiipoo.fi
Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu, p. 0400-433722, pilvi.kuitu@kulttuuripiipoo.fi
Jyväskylän yliopisto, kasvatustieteiden laitos FT, YTM Mari-Anne Okkolin, p. 050-3058815, mari-anne.okkolin@jyu.fi


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 08.12.2016