Kongressikaupunkien kestävä kehitys mitattiin

Tiedote 15.6.2012

Pohjoismaiset kongressikaupungit ovat yhteistuumin julkaisseet kestävän kehityksen julistuksen ja vertailuraportin, jossa on mukana 16 kaupunkia.
- Asiakkaamme kiinnittävät entistä enemmän huomiota siihen, miten hyvin palveluntarjoajat kantavat yhteiskunnallisen vastuunsa ja toteuttavat vihreitä arvoja, kertoo Tampere-talon kongressipäällikkö Erika Eischer.
Kööpenhaminan convention bureaun johtaja Steen Jakobsenin mukaan kestävä kehitys ei ole vain ohimenevä muoti-ilmiö.
- Olemme huomanneet, että se on välttämättömyys. Kyse on sekä hyvästä bisneksestä että kongressivieraiden ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin huomioimisesta.

Vertailuraportti kertoo tämän hetken tason

Pohjoismaat ovat selkeitä edelläkävijöitä kestävässä kehityksessä kongressialalla, mutta edelleen riittää opittavaa ja parannettavaa. Vertailuraportissa on huomioitu 16 muuttujaa. Ne mittaavat kongressialalla toimivien yritysten sitoutumista kestävän kehityksen edistämiseen. Samalla vertailtiin toimenpiteitä, joita kaupungeissa on jo toteutettu (esim. kierrätysprosentti, uusiutuvien energiamuotojen käyttö jne).

Vertailuraportti on ICCA:n (International Congress and Convention Association) pohjoismaisen jaoston monivuotisen yhteisprojektin tulos. Tavoitteena oli luoda maailman ensimmäinen kestävän kehityksen kokousalue ”Scandinavian Sustainable Meetings Region”. Mukana on kongressialan organisaatiota, kuten kongressitaloja ja convention bureau’ita.
- Raportti auttaa meitä viestimään avoimesti siitä, millä tasolla tarjoamiemme palveluiden ”kestävyys” on, Eischer kommentoi. Hän toimii myös ICCA:n pohjoismaisen jaoston puheenjohtajana.
- Vertailu mahdollistaa myös entistä korkeampien tavoitteiden asettamisen. Sen avulla voimme tulevaisuudessa seurata, miten hyvin olemme kehittyneet.

Tampere ylsi vertailussa sijalle 11. Esimerkiksi uudet hotellit ja osa vanhoistakin on ympäristömerkitty, mutta Göteborgissa jo 87 prosenttia kaikista hotelleista on hankkinut ympäristösertifikaatin. Tampereella on tavoitteena vähentää hiilidioksidipäästöjä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, kun taas Karlstadissa ja Århusissa tavoite on asetettu jopa 50 prosenttiin.
- Vertailuraportti on mielestäni vain suuntaa-antava. Ei ole varmaa, onko esimerkiksi kierrätystä koskevat prosenttiluvut laskettu samalla tavalla kaikissa kaupungeissa., Tampere Convention Bureaun toiminnanjohtaja Ella Kuula toteaa.
- Raportti on kuitenkin kätevä työkalu ja motivaattori, joka innostaa meitä edistämään kestävän kehityksen mukaisia toimia alueellamme.

Pohjoismaat näyttävät mallia

Kestävän kehityksen julistus julkaistiin Tampere-talossa pidetyssä ICCA:n pohjoismaisen jaoston kokouksessa tämän vuoden maaliskuussa, ja sen on tähän mennessä allekirjoittanut jo yli 50 organisaatiota. Julistuksessa on kymmenen toimenpidettä, joihin jokainen allekirjoittaja sitoutuu. Mukana olevat tahot lupaavat edistää omassa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita ja innostaa yhteistyökumppaneitaan mukaan.

Muut maantieteelliset alueet seuraavat nyt pohjoismaiden esimerkkiä. Göteborgin convention bureaun johtaja Lennart Johansson kävi esittelemässä pohjoismaista hanketta Edinburghissa.
- Siellä ollaan nyt samalla tasolla, jolla me skandinaavit olimme noin kolme vuotta sitten. Meillä on tässä kohtaa etulyöntiasema, Johansson arvioi.

Lisätietoja

Erika Eischer, vt. toimitusjohtaja/kongressipäällikkö, Tampere-talo Osakeyhtiö
puh. 040 545 0011, erika.eischer@tampere-talo.fi

Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 19.03.2013