Viktor Janssonin veistokset Sorsapuistossa

Sorsapuiston veistokset

Istuva nainen
1923, pronssi, 100 cm

Istuva nainen valmistui Viktor Janssonin yksityisnäyttelyyn Stenmanin taidepalatsissa Helsingissä 1923. Perikunta lahjoitti veistoksen kipsimallin Tampereen taidemuseolle 1987. Tampereen taidemuseon ystävät ry. kustansi työn valamisen pronssiin. Veistos oli ilmeisesti tarkoitettu puiston koristukseksi, koska sitä kutsuttiin myös Puistofiguuriksi. Kokonaisuus on yhtä aikaa levollinen ja tietoinen. Veistos on hyvä esimerkki Janssonille tyypillisestä pelkistetystä klassismista.


Nuori nainen
1933, pronssi, 181 cm

Pronssinen figuuri on kainossa kontrapostoasennossa ja noudattaa rytmiltään antiikin Kreikan ihanteita. Neito on kuin herännyt lapsuudesta aikuisuuteen ja vasta tiedostanut oman naisellisuutensa sitä hieman arastellen. Veistoksen mallina oli Tove-tytär.


Kajastus
1930, pronssi, 145 cm

Vuonna 1930 Helsingin kaupunki pyysi kuvanveistäjiltä luonnoksia kaupungin koristamiseksi. Viktor Janssonilta tuli kaksi ehdotusta, Kajastus ja Convolvulus. Jälkimmäinen valettiin pronssiin, mutta Kajastus jäi tuolloin toteuttamatta. Vuonna 1987 Viktor Janssonin perikunta lahjoitti veistoksen Tampereen taidemuseolle. Aihe on pelkistetyn lyyrinen, neito nousee päkiöilleen kuin tavoitellen jotakin tai pyrkien kohoamaan ilmaan. Hän ei ole itsestään tietoinen, veistos on ennemmin symbolinen kuva nuoruudesta ja suunnan etsimisestä. Nimen voi ajatella viittaavan aikuisuuden kajastukseen. Tove-tytär oli mallina tähänkin veistokseen.

 


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 26.06.2014