Viron kansallisbaletin yleisömenestys Lumikki ja seitsemän kääpiötä ensi kertaa Suomessa, ensi-ilta Tampere-talossa 13.11.

Mediatiedote 3.11.2015
Julkaistavissa heti

Koko perheelle sopivia koko illan balettiteoksia esitetään Tampereella harvoin. Nyt Viron kansallisbaletti tuo rakastetun klassikkosadun Lumikki ja seitsemän kääpiötä Tampere-taloon. Ensi-ilta on perjantaina 13.11. Musiikista vastaa Tampere Filharmonia Kaspar Mändin johdolla. Lumikki-baletti on Tampere-talon lapsille ja perheille suunnatun syyskauden ohjelmiston kohokohta.

Tampere-talolla on pitkät perinteet balettien tuottamisessa, mutta Lumikkia Tampereella ei ole nähty koskaan aiemmin. Teoksen ensi-ilta Viron kansallisbaletissa oli 2008, minkä jälkeen se on kiertänyt useilla näyttämöillä Euroopassa.

‒ Lumikki on ollut valtava yleisömenestys kaikkialla, ja iloitsemme baletin vierailusta Tampere-talossa. Esitystä on mielekästä seurata, sillä ohjaus ottaa lapset huomioon ja juoni noudattaa alkuperäistä tarinaa. Baletin ammattilaisten taituruuden ansiosta tarinaan pääsee heti ensimetreillä mukaan, kuvailee Tampere-talon tuottaja Suvi Leinonen.

Baletin ohjaaja-koreografi unkarilainen Gyula Harangozó (s. 1956) halusi tehdä Lumikista hauskan ja kerronnallisen.

‒ Minulle on tärkeää, että baletissa voi myös näytellä eikä ainoastaan esitellä tanssitekniikkaa. Sen vuoksi tämä baletti muistuttaa musikaalia: näyttämöllä tapahtuu koko ajan, tanssikohtaukset seuraavat toisiaan saumattomasti ja vaihdot tapahtuvat yleisön nähden. Painotan erityisesti liikkuvuutta, jotta lasten keskittyminen ei herpaantuisi, Harangozó on sanonut.

Näyttämöllä tavataan Lumikin lisäksi muutkin tarinasta tutut hahmot: rakastettavat kääpiöt, jalo prinssi ja ilkeä äitipuoli taikapeileineen, hoviväkeä ja moninaisia metsän eläimiä. Esityksen ikäsuositus on yli 4-vuotiaille. Kesto on noin 2,5 tuntia väliajan kanssa.

Lumikissa virolais-unkarilainen työryhmä

Baletin musiikista vastaa Tampere Filharmonia Viron kansallisoopperan nuoren kapellimestarin Kaspar Mändin (s. 1989) johdolla. Hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien Tallinnan Georg Ots musiikkikoulun orkesterin ja vuodesta 2014 Viron kansallisoopperan kapellimestarina.

Lumikin koreografian tehnyt Gyula Harangozó on yksi oman sukupolvensa loistavimmista tanssijoista. Menestyksekkään solistiuransa jälkeen hänet nimettiin Unkarin valtionoopperan baletin johtajaksi 1996. Vuosina 2005–2010 Harangozó toimi Wienin valtionbaletin ja Volksoperan baletin johtajana. Harangozó toi Budapestissä vuonna 2004 lavalle ensimmäisen oman koreografiansa, teoksen Lumikki ja seitsemän kääpiötä, josta syntyi lopulta nykyisen kaltainen yleisömenestys.

Lavastaja Kentaur (Erkel László, s. 1965) on tehnyt lukuisia lavastuksia Unkarin teattereihin sekä televisio-ohjelmiin ja elokuviin. Unkarin valtionoopperalle hän on lavastanut Giacomo Puccinin oopperat Madama Butterly ja Gianni Schicchi sekä Charles Gounod’n Fausin sekä Oopperan kummituksen. Lavastuksistaan useasti palkittu Kentaur on lisäksi laulanut Satöbbi-nimisessä rockyhtyeessä ja luonut myös solistiuraa.

Musiikin on säveltänyt unkarilainen Tibor Kocsák (s. 1954), joka on säveltänyt musiikin yli viiteenkymmeneen teokseen. Lisäksi hän on säveltänyt lauluja, chansoneita, elokuvamusiikkia sekä musikaaleja. Tällä hetkellä Kocsák toimii Madách-teatterin musiikillisena johtajana ja Budapestin teatteri- ja elokuvakorkeakoulun apulaisprofessorina. Vuonna 2004 hänelle myönnettiin kuuluisan unkarilaisen säveltäjän mukaan nimetty Ferenc Erkel -palkinto.

Puvut ovat unkarilaisen Rita Velichin käsialaa. Velich on toiminut toukokuusta 2003 Unkarin valtionoopperaan pääpuvustajana.

Viron kansallisbaletin juuret vuodessa 1918

Viron kansallisbaletti juhlii pian satavuotista taivaltaan. Vuotta 1918 voidaan pitää virallisena maan balettiperinteen syntyvuotena: silloin perustettiin Estonia-teatterin – vuodesta 1998 lähtien Viron kansallisoopperan – ensimmäinen balettiseurue.

Viron kansallisbaletti on vieraillut Tampere-talossa aiemmin vuosina 1992, 1993 ja 2004. Balettitalo on esiintynyt edellisen kerran Suomessa marraskuussa 2011 Aleksanterin teatterissa Helsingissä.

Lisätietoja

Tuottaja Suvi Leinonen, puh. 03 243 4216, suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Pressiliput ja haastattelupyynnöt

Tiedottaja Anne Sivula, puh. 03 243 4250, anne.sivula@tampere-talo.fi

Lumikki ja seitsemän kääpiötä, esitykset Tampere-talossa
Pe 13.11. klo 18 Iso sali, ensi-ilta
La 14.11. klo 13 ja 18
Su 15.11. klo 13
Liput alk. 44/54 €, lapset 22/26 €, opiskelijat 30/40 €, eläkeläiset 40,50/50,50 €
Perhe-/kimppalippu (vähintään 4 hlöä): aikuiset 42/52 €, lapset 20/24 €

www.tampere-talo.fi/lumikki

Pressikuvat

Lumikki-baletin YouTube-video


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 05.11.2015