Tommi Hakala, baritoni ja Kristian Attila, piano

sunnuntaimatinea

  • 10.4.2016 klo 15 Pieni sali

Keväällä 2015 Tampereen Oopperan Nabuccon nimiroolissa hurmannut baritoni Tommi Hakala palaa jälleen estradille Tampere-talossa!

Hakala on voittanut vuonna 2001 Merikanto laulukilpailun sekä vuonna 2003 toisena suomalaisena BBC Singer of the World -kilpailun. Hän on vieraillut mm. New Yorkin Metropolitan-oopperassa, San Franciscon oopperassa, Dresdenin Semper-oopperassa, Strasbourgin Opéra national du Rhinissä, Tel Avivin New Israeli Operasssa, De Vlaamse Operassa ja Atlantan oopperassa. Savonlinnan oopperajuhlilla Hakala on esiintynyt muun muassa Faustin Valentinina, Pajatson Silviona, Ratsumiehen Ratsutilallisena, Tannhäuserin Wolframina, Olli Kortekankaan Isän tyttö -oopperan Urhona ja Carmina Buranan baritonisolistina.

Yllättävää, läheistä ja puhuttelevaa

Matinean ohjelmisto koostuu taiteiljoiden ajatuksella valitsemista, heille läheisistä ja puhuttelevista lauluista, niiden ajoittain kristallinherkkästä tunnelmasta ja pienoismaailmasta ammentaen ja siihen heittäytyen, kadoten. 

Alkupuoli rakentuu kahdesta taiteilijakaksikolle aiemmin tutusta ja mieluisasta laulusarjasta: Seppo Nummen Vuoripaimen ja Mikko Heiniön Syyskesän laulu. Molemmat ovat sävelletty Lassi Nummen suurenmoisiin runoihin ja ne edustavat ilmaisuvahvaa suomalaista laulumusiikkia, jossa runo ja musiikki muodostavat yhdessä uuden ykseyden, ehjän kokonaisuuden, laulusarjan.

- Vuoripaimen, jonka runot ovat nuoremman Lassi Nummen tuotannosta, on meille tuttu jo 90-luvun opiskeluajoiltamme Sibelius-Akatemiassa. Vuosien varrella useiden esityskertojen myötä on ollut mielenkiintoista huomata miten teos, sitä lähestyminen ja sen maailmaan heittäytyminen on elänyt ja vaihdellut, Tommi Hakala kertoo.

Syyskesän laulu on puolestaan Mikko Heiniön puhutteleva ja värikäs sävellys vanhemman ja kokeneemman Lassi Nummen runoihin.

- Olin laulamassa sävellyksen kantaesitystä Turun Filharmonisen orkesterin kanssa helmikuussa 2011, ja vuotta myöhemmin ensiesitimme pianoversion Kristianin kanssa konsertoidessamme Valenciassa Espanjassa. Sittemmin teos on vakiintunut osaksi konserttejamme ja osoittautunut oivaksi, suorastaan täydentäväksi pariksi Vuoripaimenelle, Hakala jatkaa. 

Tommi Hakalan koti on Wienissä, minkä takia oli selvää, että ohjelmistoon valikoitui myös wieniläisklassikko Franz Schubert ja hänen valtava Lied-tuotantonsa.

Viimeinen osio Ylimääräisiä matkan varrelta sisältää valikoiman lauluja, jotka ovat tulleet Hakalalle ja Attilalle tutuksi, kun he ovat esiintyneet ja vaeltaneet musiikin maailmassa. Siihen mahtuu monenlaista aikakautta ja genreä, kieltä ja tyyliä, joista saa elävän, puhuttelevan ja värikkään kokonaisuuden höystettynä muutamin anekdootein.


Tuotanto Tampere-talo

Lipunmyynti

Osta lippu Tampere-talon lipunmyynti
puh. 0600 94500 (1,98 €/min+pvm)

Tilaa tarjoilu

Tilaa tarjoilu Vältä jonottaminen tilaamalla
väliaikatarjoilut etukäteen.

Liput

alk. 32 €, opisk. ja eläkel. 28 €

Ohjelmisto

Seppo Nummi (1932-1981): Vuoripaimen (Lassi Nummi)
1 Ajatuksia
2 Rakastunut
3 Mutta kun olen runoniekka
4 Tuoksua puutarhoista
5 Ikävä, ikävä on mieli
6 Mietteliäät vainiot

Mikko Heiniö (s.1948): Syyskesän laulu (Lassi Nummi)
1. Suuri valo — 2. Kun saavumme tähän hetkeen 
3. Tämä outo seutu — 4. Virran partaalla 
5. Välimeri 
6. Taivaalla kuu — 7. Syyskesä

Franz Schubert (1797-1828)
1 Der Wanderer (Schmidt von Lübeck) 
2 Ständchen (Rellstab)
3 Die Sterne (Leitner)
4 Fischermädchen (Heinrich Heine)
5 Der Atlas (Heinrich Heine)

Ylimääräisiä matkan varrelta

Ohjelmistovalintoja siivittävät taiteilijoiden juonnot.


Tulevia tapahtumia
Sivua viimeksi muokattu 17.03.2016